Monday, December 5, 2011

48th entry 2011 : Borong novel..I like..hehehe

assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua readers..
alhamdulillah hari ni diberi kesempatan nak update blog..
tengok tajuk tertulis pasal borong novel kan??
actually tak ada la memborong pun..
saya just beli 5 buah novel saja..bukan apa,boring nanti cuti sem tak buat apa-apa..
jadi saya beli la novel-novel ni..
ibu pun boleh juga baca nanti sebab tinggalkan terus kat semenanjung dan memang nak beli untuk ibu pun sebab ibu suka baca novel.
novel-novel ni saya beli masa expo buku di 1B sabtu lepas..
ok juga la sebab ada diskaun..kalau ahli diskaun 20%..kalau bukan ahli pulak diskaun 10%..
kalau rajin boleh la dapatkan novel-novel ni di kedai-kedai buku berhampiran..
tapi kalau malas,beli ja online..hehe..

 
  5 buah buku pilihan hati


close up..hehehe

saya baru habiskan 1 novel..yang tajuknya Yes Bos..
not bad la cerita tu.. (",)
ada sedih,gembira,lucu..kalau mau tau,bacalah ya..hehe..
oklah,mau berehat dulu ni..jumpa lagi di next entry..
sekian,wassalam..

Tuesday, November 29, 2011

47th entry 2011 : 4 hari di Kota Belud..Terima kasih Irma sekeluarga


assalamualaikum dan salam sejahtera..
hari ni hari yang cerah dan ceria..syukur alhamdulillah..
wah,lama rasanya tak menulis di blog ni.
biasa la kan,lately ni snagat busy dengan midterm dan penghantaran assignment..
so,tak dapat nak lakar apa-apa di blog..
hari ni baru ada kesempatan.

4 hari di Kota Belud..
sangat seronok dan best..
dapat rasa suasana kampung yang udara bersih,segar,dikelilingi sawah padi dan gunung kinabalu yang cantik.
sebenarnya saya ingin ke tamu di kota belud..
tapi kawan saya kata kena pergi awal pagi baru ada banyak barang.
jadi dia jemput saya tidur di rumahnya.
jadi,hari sabtu lepas,kawan saya datang jemput saya di hostel.
kesian dia..penat-penat balik dari kenduri kahwin terus datang jemput saya.
perkalanan dari KB ke KK mengambil masa lebih kurang satu jam setengah.

lepas dia jemput saya,kami bergerak ke 1B..
kawan saya ingin membeli sedikit barang..
then kami makan tengah hari di sana dan selepas makan kami bergerak ke KB.
alhamdulillah..kehadiran saya disambut baik oleh keluarga irma terutama emaknya.
so,tak payah cerita panjang la kan..
kita tengok gambar saja la..
biar gambar menceritakan segalanya..
by the way,thanx to irma sekeluarga sebab sudi terima kehadiran ema di rumah ini.. 

upsss...before terlupa..
asal usul nama Kota Belud tu menurut cerita kawan saya,belud tu maksudnya bukit..
jadi,disebabkan pekan Kota Belud tu dikelilingi oleh bukit,jadinya
orang dulu-dulu namakan la tempat tu Kota Belud..
tu la serba sedikit cerita tentang nama Kota Belud tu..


pemandangan sawah padi di hadapan rumah


taman bunga yang mempunyai bunga yang berwarna-warni


anak sungai di belakang rumah


sekitar tamu kota belud


penjual-penjual ikan gigih mencari rezeki untuk sesuap nasi


irma dan saya di pekan kota belud


irma dan adiknya miming yang sentiasa ceria


kawan saya yang baik hati,wan irma idayu restu


oklah,mau solat dan makan dulu ni..
sekejap lagi mau balik KK sudah
nanti ada masa cerita lagi..
dan akhir sekali,ada
warkah untuk irma satu keluarga:




sekian,wassalam..
jumpa lagi.. >_<


p/s:lama tak blogwalking..nanti ada kesempatan saya jalan ke blog anda.. :)

Saturday, November 12, 2011

46th entry 2011 : Kenangan dari Kundasang


semoga dikau terus kembang dan mekar
wahai bungaku..
>_<

Thursday, November 3, 2011

45th entry 2011 : Thank you so much my beloved IBU

assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
nothing much to say..
just sekarang ni tengah berperang nak siapkan assignment so tak pening nak fikir assignment lagi lepas ni..
hope boleh siap on time..
2 assignment dah siap..dan yang lain masih dalam progress..
>_<

actually nak say thank you so much to my beloved IBU..
sebab apa??sebab dengan tabah dan sabarnya beliau melayan kerenah anak dara yang seorang ni..
hehehehehe..kesian IBU..
biasa lah kan anak dara beliau ni memang macam-macam kerenah..
lagi-lagi bila dah duduk jauh ni kan.yala,family di n9..saya pula di sabah..
tapi saya redha sebab saya datang sini untuk menggenggam segulung ijazah..lagi 2 tahun complete la degree saya (macam lama ja lagi)..huhuhu..
harapan saya semoga saya dapat grad on time..ameen..

eh,lari tajuk pula..
berbalik kepada entry IBU saya ni..
hmm kan dekat-dekat nak raya haji ni kan..saya tak balik..beraya di sini saja macam tahun lepas.
jadi,saya teringin la makan masakan IBU saya ni..
so,saya pun buat panggilan kepada ibu saya.
saya minta beliau buatkan rendang daging dengan ikan bilis goreng cili api..
mujur la IBU saya setuju..alhamdulillah..terliur sekejap megenangkan masakan IBU..hehehehe..
IBU saya memang jarang menghampakan saya kalau saya ada minta apa-apa..
saya ni jarang juga mau minta apa-apa dari IBU..
kalau tak silap saya,dalam satu sem tu mesti ada sekali saya minta ibu poskan barang pada saya.biasanya makanan la saya minta..
even dulu saya dengan IBU tidak berapa rapat sebab dari kecil saya tinggal dengan arwah atuk dan nenek di kampung dari 5 tahun darjah 1.
darjah 2 hingga darjah 3 tinggal dengan family dan mula dari darjah 4 hingga form 3,saya kembali tinggal di kampung.
bila masuk form 4 hingga form 5 saya di hostel melaka dan masa diploma dan masa saya bekerja,saya di kuala lumpur..memang jarang la muka saya ni ada di rumah.
tapi bila dah besar ni dan makin meningkat usia,tak ada lagi lah perasaan saya tak rapat dengan IBU atau family..
kalau balik cuti sem,orang yang selalu ada di rumah adalah saya sebab yang lain sekolah dan bekerja..nah,time tu la banyak bergosip dengan ibu..
hieeeeeeeeeee..

ok2..proceed..hehehe..
setelah penat lelah memasak lauk untuk saya,IBU saya pun minta en.bf tolong poskan kepada saya.
bukan makanan ja saya minta tolong poskan,tapi ada juga barang-barang lain..
hehehehehe..
alang-alang kan..hantarlah sekali..
en.bf hantar guna pos laju..kalau pos laju ni sehari saja dah sampai..

tapi kan,oleh sebab en.bf poskan pada hari jumaat dan hari sabtu pejabat HEP tutup (agaknya la) so saya pun ambil keputusan untuk ke pejabat pada hari isnin..
sampai di pejabat,check buku then nampak la nama saya..
so orang di HEP tu pun bagi la barang saya..
tak la besar sangat pun kotaknya tapi dek kerana excited kot saya tak perasan yang simen kat luar tu agak licin..nah apalagi,terjatuh saya kat depan pintu pagar HEP tu..
malu toksah cakap la..
2 kali jatuh..dah jatuh,lepas tu nak bangun semula dan jatuh balik..
mujur la tak ramai orang lalu lalang kat depan tu..
and then dengan muka slumbernya saya jalan balik ke rumah..
even tapak tangan dengan kaki sakit,saya buat biasa ja..hahahaha..
saya rasa saya dah cukup berhati-hati dah..

sampai rumah tak terus buka..
saya buat kerja lain dulu..
malam baru saya ada mood mau buka..sampaikan IBU dah 3,4 kali telefon..
hehehehehe..
ni la  barang-barang yang IBU saya hantarkan..

kasut,cardigan,selendang,gambat pasport dan gelang tangan


ini adalah yang paling penting...rendang daging dan sambal ikan bilis cili api


so,thank you so much IBU..
nanti-nanti kirim lagi ya..ehehehehe..
oklah,got to go..
jumpa lagi..
sekian,wassalam.. >_<

Saturday, October 29, 2011

44th entry 2011 : Account has been disabled

assalamualaikum dan salam sejahtera..
alhamdulillah hari ini saya ada masa untuk update blog..ini pun sebab ke library untuk siapkan assignment..
sambil buat assignment sambil menulis blog.
ok la tu kan..ehehehe..

actually hari ni nak kongsi something dengan semua..
hmm pernah tak account anda-anda semua di disabled kan??
macam gambar di bawah ni la..


hmm hari tu,account blog saya tiba-tiba ja jadi macam ni..
saya pun tak tahu kenapa..
sangat cuak,gelabah,sedih dan macam-macam la..
saya try juga beberapa kali tapi masih juga tak boleh..huhuhu..

saya pun macam dah give up so saya biarkan ja dulu..
saya ada bagitau google apa yang terjadi..
tunggu esok baru saya try semula..

so esoknya saya try lagi..
kali ni disuruhnya saya verify segala macam contohnya email dan password.
dan lepas tu alhamdulillah,blog dapat dibuka semula seperti biasa..
hilang sudah perasaan cuak,gelabah dan yang senagkatan dengannya..

so,itu ja la saya nak kongsi..
hingga jumpa lagi..
sekian,wassalam.. 
>_<

Sunday, October 23, 2011

43rd entry 2011 : 1st time beli & bagi bunga pada orang

assalamualaikum dan selamat pagi semua..
mata tak boleh nak lelap lagi even jam sudah menunjukkan 1.11 pagi..
lama dah tak update blog..
so,curi masa untuk update sekejap..

nak dijadikan cerita,hari tu 1st time saya bagi orang bunga..
rasa sangat lucu..sangat teruja..sangat segan..sangat tak tau nak bagi bunga macam mana..
macam-macam la rasa..
pada hal nak bagi bunga ja pun..tapi 1st time kan..so rasa lain macam sikit la..
pilih punya pilih..ni la hasilnya..


untuk dia...


untuk wan irma idayu restu..


thanx untuk kalian sebab terima bunga yang tak seberapa ni..
oklah,ini saja la yang mau cerita..
jumpa lagi..daa..
sekian,wassalam.. 
>_<

Wednesday, October 5, 2011

42nd entry 2011 : First assessment

assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
lama rasanya tak berblog..
almaklumlah,sibuk dengan kuliah,tutorial,dan tugasan..
masih seperti semester lepas,hari sabtu saya masih ada kokum..
sighhhhhhhh~~

ok,1st assessment dah selesai.
alhamdulillah..
komen yang diterima dari pensyarah pun ok sehingga menaikkan semangat saya untuk terus belajar subjek ni..hehehe..
actually subjek ni subjek elektif untuk kos saya..
seronok juga la belajar subjek ni..
tapi kan,nak tak nak kena juga la belajar..


assessment ni saya tulis dalam bahasa melayu ja..
sebabnya slide yang dr. murnizam  ni dalam bahasa..hieeeee..
dia kata ada ja slide dalam english tapi dia tak tau mana dia letak..
minggu-minggu yang seterusnya slide english dah..

ni baru satu ja selesai..assignment masih dalam progress lagi..
belum ada yang mampu disiapkan..
hopefully nanti dapat la siap before submission date..
ok lah,ada class lepas ni..
mau solat then pergi class..
sekian,wassalam..
>_<


p/s : kepada sesiapa yang bergelar student,semoga success untuk sem ni dan sem-sem yang akan datang..

Tuesday, September 13, 2011

41st entry 2011 : Kembali menjalani rutin sebagai seorang pelajar


hopefully semester III ni akan berbaik-baik dengan  saya..
new semester,new spirit,new subjects,new lecturers..
sekian,wassalam..

p/s : sorry tak sempat nak ke blog rakan-rakan..insyaALLAH kalau ada kelapangan saya jenguk anda.. :)

Friday, September 9, 2011

40th entry 2011 : Terima kasih ya ALLAH

assalamualaikum dan salam sejahtera..
alhamdulillah..syukur saya ke hadrat ILLAHI kerana masih lagi diberi kesempatan untuk melihat dunia ini..
sudah 24 tahun saya hidup di muka bumi ini..
tiada kata yang mampu diucapkan..
thanx for all the birthday wishes..
really appreciate it..
semoga kita sama-sama dirahmati oleh ALLAH..
happy birthday to me and also to all who are celebrate their birthday today,09/09/2011,
bersamaan dengan hari Jumaat..penghulu segala hari..
juga kepada semua yang lahir pada bulan SEPTEMBER ini..
SWEET SEPTEMBER everybody..
sekian,wassalam.. 


Monday, August 22, 2011

37th entry 2011 : Jadilah yang terbaik dan terhebat


Saturday, August 20, 2011

36th entry 2011 : Kelebihan bismillah

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
hari ni hari sabtu..so,apa plan weekend ni??
shopping raya??buat kuih raya??menjahit baju??
saya tak buat apa-apa pun.cuma esok ja ada plan berbuka puasa dengan kawan-kawan..

oklah,hari ni saya nak share sedikit berkenaan dengan kalimah Bismillah..



simple word right??tapi kadang-kala kita ni alpa dan lupa pada kalimah ni..
saya pun selalu juga terlupa membacanya kalau mau buat sesuatu..
banyak kelebihan atau fadhilat kalau kita baca Bismillah..
disebutkan di dalam hadith yang bermaksud:

"Bahawa sesuatu perbuata yang baik tanpa dimulai dengan Bismillah maka ia kan terputus dari rahmat ALLAH"

dalam satu hadith juga dinyatakan bahawa nabi Muhammad s.a.w bersabda :

"Tiada seorang hamba yang mengucapkan Bismillah kecuali ALLAH S.W.T memerintahkan malaikat yang bertugas mencatat amal manusia untuk mencatat dalam buku amalannya 400 kebaikan"


 selain itu Bismillah mempunyai khasiat dan fadhilat yang lain.antaranya ialah :

1) barang siapa membaca Bismillah dan diikuti dengan lafaz maka dia akan dihindarkan daripada 70 musibah,kesusahan,penyakit akal dan bebal.

2) sesiapa yang mengamalkan membaca Bismillah sebanyak 21 kali ketika hendak tidur,nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan,kecuriaan,maut yang mengejut dan sebarang bencana

3) apabila dibaca sebanyak 19 kali apabila bertemu dengan orang yang berpangkat besar,yang sombong dan garang,insyaALLAH akan menjadi lembut

4) setiap kali bila memasuki rumah baca kalimah Bismillah itu sekali,insyaALLAH diberkati dan mendapat kebahagiaan dalam rumah tangga tersebut

5) apabila dibaca sebanyak 100 kali dan dihembuskan kepada penyakit selama 3 hari berturut-turut,insyaALLAH sembuh penyakitnya

6) barang siapa membaca Bismillah ketika hendak bersetubuh (berjimak) maka anaknya kelak akan menjadi orang yang cerdas dan terbuka hatinya sehingga menjadi anak-anak yang soleh 


inilah antara kelebihan Bismillah..actually banyak lagi kelebihannya..kalau rajin boleh la cari di internet..itu pun kalau mau tau dengan lebih lanjut lagi..
ok la,rasanya ni saja la yang saya nak kongsi..
insyaALLAH jumpa lagi di next entry ya..sekian,wassalam..

Tuesday, August 16, 2011

35th entry 2011 : Seronoknya dapat hasilkan sesuatu

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
just nak share satu cerita..hehe..

ceritanya macam ni..
last week saya ke rumah maksu untuk berbuka puasa di sana..
lepas berbuka,tengok anak maksu,dik nor buat kerja sekolah dia..
saya pun ushar-ushar la..
rupanya dia kena buat kad untuk pelajar-pelajar di Palestin..

saya yang memang minat bab-bab ni pun dengan senang hati dan ringan tulangnya menolong..
rasa lama sangat tak buat benda-benda macam ni..
saya pun buat la mana yang termampu..
memang tak sedar la masa berlalu..balik rumah pun lewat sikit sebab nak siapkan kad tu..
rasanya hampir 95% saya yang buat..ehehehe..
lepas gian la katakan..

so tadi lepas berbuka,maksu call..
dia bagitau kad yang saya tolong dik nor buat tu,dapat nombor 2..
bukan no 2 dalam class tapi no 2 dalam sekolah..
wah,terkejut bercampur gembira..
yang buatkan saya lagi gembira,kad tu bukan dipilih oleh pihak sekolah dik nor tapi dipilih sendiri oleh wakil dari sekolah di Palestin tu..
bersyukur sangat-sangat sebab dapat hasilkan sesuatu untuk mereka..
saya tak tau pun kad tu untuk pertandingan,,kalau saya tau,saya buat lagi cantik-cantik..
hehehe..tak apa la,rezeki juga kan dapat no 2..

rasanya tu saja la yang mau dikongsi untuk kali ni.
gambar tak sempat mau capture hari tu sebab dah lewat..hehe..
ok la,see ya..
sekian,wassalam..

Wednesday, August 10, 2011

34th entry 2011 : Senyum seindah suria

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
tengah buat apa la agaknya tu??

hmm topik hari ni adalah senyum..
kenapa topik ini..
sebab teringat komen kawan saya di fb..

-saya tak pernah marah??anda percaya?maybe masa sekolah rendah iya la kot sebab tak ada perasaan sangat..tapi la ni,marah mengalahkan .......... hehehe..-

ok,kita sambung entry senyum..
senyum itu adalah sedekah yang paling mudah..
dapat pahala lagi tau..
jadi,senyum-senyum la selalu..
kalau pun kita senyum pada orang lain and then dia buat muka innocent,senyum ja..
lama-lama nanti insyaALLAH dia akan senyum pada kita juga..

senyum itu tandanya mesra..
senyum itu juga tandanya sayang..
senyumlah walaupun pada ketika itu kita dilanda kesusahan atau musibah..
senyum itulah tanda keimanan kita kepada ALLAH s.w.t.

jika kita senyum,hati yang gundah,hati yang susah akan menjadi tenang..
tapi kita haruslah senyum dengan ikhlas..
senyuman yang ikhals dari hati akan jatuh ke hati..hati siapa??upssss..hehehe..
kita contohilah Rasulullah dalam senyuman..
senyumannya besinar dengan cahaya..senyumlah kita hanya kerana ALLAH..
besar pahalanya.. :)
senyum tidak akan membuatkan kita rasa terhutang budi kepada sesiapa..
dan senyum itulah yang mengikat persahabatan antara kita sesama manusia..


so thats all for today..
we'll see next entry,insyaALLAH..
sekian,wassalam..


p/s : ayat-ayat dalam entry ni ada yang saya refer pada lagu
Raihan yang tajuknya Senyum..
saya cuma tambah ayat sedikit..mengikut keperluan.. (",)
and doodle ni saya baru ja try-try..kaki dengan tangan pun bulat-bulat ja..
jubah pun lurus..dah macam kotak ja kalau tengok..
maaf la kalau doodle ni ada yang macam pelukis-pelukis doodle yang lain punya..
tapi hanya ni la yang saya dapat buat..hope tak ada la sama dengan sesiapa..


Monday, August 8, 2011

33rd entry 2011 : Hanya sekadar lukisan

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
puasa ok??hehe..
rajin pula saya mau update blog..

lukisan ni saya lukis masa dalam class..
arghhhh,rindu pada UMS,lecturer dan kawan-kawan..
tinggal sebulan ja lagi sebelum kembali semula ke sabah..
rindu nak kena komen dengan lecture pasal presentation,kena wat assignment,pergi kokum setiap hari sabtu...rindu..rindu..rindu..

eh,eh..masuk bab lain pula..
lukisan ni hanyalah sekadar lukisan yaa.. (",)
upsss,kesian kertas-kertas saya..
bukan tulis notes pun tapi lukis gambar pula..hehehe..
maafkan saya ya kertas..tak apa,nanti saya guna awak untuk tulis notes bila buka sem baru nanti ya..




oklah,sekian wassalam..

Saturday, August 6, 2011

32nd entry 2011 : Quotes for today

 assalamualaikum dan salam sejahtera..


  p/s : thanx to http://shafaaliaa.blogspot.com sebab ajar lukis doodle..
by the way,doodle saya tak cantik &amp; nampak kaku..sebab 1st time try..hehe..
doodle ni seperti apa yang diajarkan..insyaALLAH saya akan cari sendiri identiti
untuk doodle saya yang akan datang..apa-apa pun thanx a lot..
happy weekend dear friends (",)

Wednesday, August 3, 2011

31st entry 2011 : Faizal Tahir nyanyi lagu Baby by Justin Bieber


assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
macam mana puasa hari ini??ok ka??
hope semuanya ok..

actually saja ja mau update malam ni..mau kongsi video ni..
video faizal tahir nyanyi lagu justin bieber..
yang dibawakan dalam genre balada..FT nyanyi secara live tau..
FT dengan geng-geng beliau main gitar..
arghh,tiba-tiba fallin' in love tengok orang main gitar..ehehehehe..

i love it..nice arrangement..
lagi-lagi minit 1:57 tak silap..nice sangat..for me la..
but dont know about you people out there..by the way try to watch this video..
enjoy.. (",)


p/s : semoga ramadhan kali ini memberi seribu makna dan memberi keberkatan dalam kehidupan kita..

Sunday, July 31, 2011

30th entry 2011 : Selamat datang Ramadhan Al-Mubarak

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
hmm,lama dah rasanya tak menulis di blog ni..
hope semua sihat ya..

esok,umat Islam akan mula berpuasa..
di kesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua..
hope tahun ni kepada yang mampu,dapatlah berpuasa penuh ya..
hehehehe..

hah,saya dah beli tiket untuk balik raya..
anda semua bagaimana??
excited sangat-sangat ni mau balik kampung sebab dah lama tak balik..
tahun ni,saya balik kampung awal dari family..
so,saya ambil keputusan mau balik naik keretapi..
alhamdulillah,semalam dapat juga tiket..hehehe..
apa la kan,puasa pun belum dah beli tiket..hieeeeeeee..


ni la tiket saya..dapat seat 1st class..
hehehe..
hope perjalanan saya akan selamat,insyaALLAH..
actually kampung saya bukanlah di taiping..
tapi disebabkan di kampung saya tu tiada stesen,makanya saya kena turun di stesen yang paling hampir la..




saya dapat seat yang warna merah tu..
harap-harap dapat la seat yang seorang tu..

oklah,got to go..
mau ambil abang di ktm..
sekian,wassalam..

Friday, July 22, 2011

29th entry 2011 : Mutiara kata

CINTA layaknya seperti 
seekor rama-rama.
Semakin kamu mengejarnya,
semakin jauh ia meninggalkanmu.
Biarkan rama-ramamu terbang
ke mana sahaja ia suka.
Siapa tahu,bila ia lelah dan tidak sedar
akan kewujudanmu,ia bakal mengibaskan 
sayapnya ke arahmu.
Menumpang teduh dari panas hujan badai duniawi
dalam keadaan yang kamu tidak sangka.
Mungkin sahaja rama-rama yang kamu kejar itu
bukan rama-rama yang ALLAH 
peruntukkan buatmu.
 

Friday, July 15, 2011

28th entry 2011 : Sujud ketika solat








jadi,marilah kita sama-sama sujud kepada Yang Maha Esa..
dan 1 lagi,tahniah la kepada adik saya dan adik saudara saya kerana terpilih menyertai plkn..hehehe..



Thursday, July 7, 2011

27th entry 2011 : Blogger in draft bertukar wajah lagi


blogger in draft bertukar wajah lagi??
hmm kawan-kawan pula macam mana??

Monday, July 4, 2011

26th entry 2011 : Gembira bercampur terharu..hehehe..

assalamualaikum dan salam sejahtera...
malam dah pun menjelma..dah nak masuk hari ahad pun..tapi mata masih belum mengantuk..
apa la aktiviti kawan-kawan hari ni??

saya hari ni kena kerja..
tak ada la ke mana-mana..nak dijadikan pasal hati saya berbunga-bunga ni ialah...
tadi,masa saya kerja,ada la seoarang pekerja senior tanya saya beberapa soalan..
dia tanya saya study kat sabah dah berapa tahun..saya cakap la setahun..
then borak punya borak dia cakap kat saya "kalau saya tahu la,saya amik kamu kerja sementara jadi lab assistant"
dia sambung lagi "nanti kerja la kat sini"
saya macam terperanjat la..mau kerja apa kat situ..ni saya bermonolog dalaman la..hehe
tak sempat saya mau tanya dia sambung cakap,"kalau dah habis belajar dan kalau masih belum dapat kerja,datang sini..jadi lab assistant"
saya masih lagi terkedu..biar betul dia ni..ehehehe..
yela,saya amik psikologi tapi dia suruh jadi lab assistant pula..
tapi saya iyakan aja la..
lagipun apa salahnya..kumpul pengalaman kan..

apa-apa pun hati saya masih berbunga-bunga..
orang dah offer kerja sebelum saya habis belajar..
syukur la..
tapi,kalau time saya dah habis belajar dan dah ada pekerja,tak apa la kan..
bukan rezeki saya la..
apa-apa pun,saya rasa terharu juga la bila orang offer macam tu..

oklah,got to go..jumpa next entry..
sekian,wassalam..


p/s : entry ni disimpan dalam draft..so masa mau publish,malas mau tukar ayat..so,that's it.. :)



Friday, June 24, 2011

25th entry 2011 : Hmm,betul ke ni???

assalamualaikum dan salam sejahtera..
apa khabar readers??hope semua sihat..
saya alhamdulillah sihat even ada sedikit penat la sebab buat part time..
untuk entry kali ni nak share sikit pasal fakta antara lelaki dan perempuan..
tak tau la betul ke tak..just sebagai pengetahuan,maybe..hehehe..













so,agak-agak betul ke fakta yang diberi ni??
hmm,oklah..cukup untuk hari ni dulu..
insyaALLAH jumpa lagi di next entry..
sekian,wassalam..


Sunday, June 19, 2011

24th entry 2011 : Daripada ALLAH kita datang dan kepada DIA juga kita kembali

assalamualaikum dan salam sejahtera..
entry kali ini ditulis untuk mengenangkan seorang anak muda yang telah kembali menemui PENCIPTA-nya..
niatnya untuk melihat kolej tidak kesampaian apabila dia menemui ajal dalam perjalanan ke sana.

hari jumaat lepas,selepas saya balik kerja ibu bagitau saya bahawa kawan adik saya meninggal..
pada mulanya saya tak rasa apa sangat..sedih tu memang ada la.
tapi bila malam tu adik saya cerita pasal arwah,saya jadi sebak..memikirkan penerimaan keluarga dia apabila dia dikebumikan nanti..dan selepas itu tiada lagi arwah di muka bumi ini..
mengikut cerita adik saya,arwah terlibat dalam kemalangan semasa mahu melihat kolej tempat dia mendaftar esok (sabtu,17.06.2011).
namun,janji ALLAH pada kita,setiap yang hidup pasti akan mati..
cuma kita tidak tahu bila,di mana,dan bagaimana..
arwah telah dilanggar oleh sebuah bas sebelum dirempuh oleh sebuah proton wira yang tak sempat untuk brek..
kejadian berlaku di highway bangi kalau tak silap..
motosikal arwah rosak teruk,rim putus dua..dan arwah sendiri terpelanting ke tengah jalan..
masyaALLAH..bagaimanalah kesakitan yang arwah tanggung..
bas yang bertanggungjawab tidak berhenti dan ini bererti kes ini adalah kes langgar lari..
arwah meninggal di tempat kejadian..
kakinya digilis..luka-luka di muka dan pendarahan dalaman di kepala..
sebenarnya arwah pergi dengan seorang lagi kawan..namun kawan arwah berada di hadapan..
semasa kawannya menunggang motosikal,dia merasa tidak sedap hati sebab dia tak nampak kelibat motosikal arwah di belakang..
lalu kawan dia pun pusing balik dan di seberang sana dia nampak jalan dah mula jammed..
apabila terlihat akan helmet yang pecah,dia semakin tak sedap hati..
sampai di tempat kejadian,dia melihat sahabatnya terbujur kaku..
innalillah..daripada DIA kita datang dan kepada DIA juga kita kembali..

daripada apa yang adik saya sampaikan,kawannya masih lagi trauma dan tak tahu macam mana nak beritahu kawan-kawan..tiada kata yang terlafaz daripada bibir..
pergi berdua tapi balik seorang diri..
adik saya juga ada cakap,pagi tu arwah kata dia takut hendak pergi  tapi arwah pergi jua..
sedih sangat cara arwah meninggal..

jenazah arwah dikebumikan pada hari esoknya,hari sabtu..iaitu hari yang sepatutnya dia mendaftar diri di kolej..
alhamdulillah,ayah arwah sempat tiba dari Dubai untuk menatap arwah anaknya buat kali terakhir..
ibunya terpaksa dipapah kerana lemah dan hampir pengsan..
seorang daripada kawan arwah pengsan..agaknya terlalu sedih dengan pemergian kawannya..
adik saya sendiri masih tidak percaya kerana malam sebelum kejadian dia baru sahaja duduk minum dan bergurau-senda dengan arwah..
helmet arwah disimpan adik saya sebagai kenangan..

kita sebagai hambaNYA haruslah menerima qada' dan qadar ALLAH..
walaupun saya tak mengenali arwah,tapi saya tetap terasa..
semoga kita semua dilindungi ALLAH..
semoga roh arwah dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman..
al-Fatihah..

oklah,sampai sini saja untuk hari ini..
insyaALLAH jumpa next entry..
sekian,wassalam..


Wednesday, June 8, 2011

23rd entry 2011 : Renungan

Assalamualaikum dan salam sejahtera readers..

Lemahnya diri ini
Baru sedikit ALLAH menguji
Sudah rebah tak mampu berdiri

Lemahnya diri ini
Baru sahaja bayu dunia menyapa pipi
Sudah melayang tak sedarkan diri

Lemahnya diri ini
Baru sekelumit keindahan wajah diberi
Sudah mula lupa diri

Lemahnya diri ini
Baru sedikit kejayaan diberi
Sudah lupa siapa yang beri

Lemahnya diri ini
Baru sedikit buat kebaikan
Riak dan ujub bersorak riang

Lemahnya diri ini
Bila satu kebajikan dimulakan 
Tak berdaya nak teruskan
Tiada istiqamah dalam amalan

Lemahnya diri ini
Baru diuji dengan seorang wanita/lelaki
Iman sudah bisu menyepi
Nafsu pula mengawal diri

Lemahnya diri ini
Jalan dakwah kata hendak tempuhi
Baru sahaja melangkah kaki
Beberapa tapak sudah berhenti

Lemahnya diri ini
Asyik lagha dengan urusan duniawi
Tak pernah khuatir amalan diterima atau dipaling

Lemahnya diri ini
Bagaimana nak sahut seruan jihad
Baru sedikit dilukai
Sudah menangis meratapi

Lemahnya diri ini
Lupa matlamat lupa syari'at
Terkejar-kejar yang tak pasti
Leka dibuai syaitan terlaknat

Lemahnya diri ini
Asyik ketawa tak kering gusi
Lupa menangis mengingati mati


hmm inilah renungan yang ingin saya kongsikan untuk hari ini.
semoga kita mengambil iktibar darinya..
ingin juga saya kongsikan satu doa..iaitu doa ketika menghadapi ujian..



rasanya setakat ini sahaja yang hendak dikongsikan hari ini..
sebelum saya terlupa,saya nak ucapkan selamat pengantin baru kepada member sekolah saya,Payed..
diberi kesempatan untuk ke rumahnya dan sambil tu kami buat mini gathering.
dapatlah jumpa classmates dengan schoolmates masa zaman sekolah menengah dulu..



oklah..jumpa next entry nanti ya..
sekian..wassalam..

Friday, June 3, 2011

22nd entry 2011 : Doa Apabila Bercermin

assalamualikum dan salam sejahtera semua..
hari ni 03.06.2011..mei sudah pun berlalu meninggalkan kita dan jun pula menyusul..
semoga kita semua mendapat kerahmatan dari ALLAH,insyaALLAH..

hari ini saja mau kongsikan satu doa..
masa saya jadi guru tadika dahulu,saya ada tuliskan doa ini untuk pelajar saya..
doa ini diambil dari sebuah buku..
semoga mereka masih lagi mengingati doa ini..
apabila bercermin,bacalah doa ini dan semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua.. :)



Monday, May 30, 2011

21st entry 2011 : Penat Tapi Seronok

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
hope semua sihat..
hari ni hari first saya bekerja..even part time tapi saya happy sebab dapat la kumpul duit sikit-sikit dan dapat isi masa saya selama 4 bulan cuti sem ni..
saya bekerja dengan ibu saudara saya.dia dapat tender kantin so saya ni tolong sikit-sikit saja la..
agak penat la hari ni..maybe first day dan saya tak berapa arif lagi..
tapi saya happy..itu yang penting..
semoga hari-hari yang akan datang saya akan makin mahir dan dapatlah tambah ilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan..
ok lah,saya mau rehat dulu..i'ALLAH jumpa lagi di next entry..
sekian,wassalam..

Monday, May 23, 2011

20th entry 2011 : Saya Tahu Saya Banyak Kekurangan

assalamualaikum dan salam sejahtera dear readers..
huhuhu..hari ini seharian phone rumah dengan internet tak boleh guna..
sebabnya pihak TM buat baik pulih kat taman yang saya duduk ni..
hmm..dah seminggu cuti sem,tapi tak tau mau buat apa..

kepada dia :

saya tahu la saya tak cantik macam awak..
but at least saya bersyukur dengan anugerah dari ALLAH..
awak memang cantik berganda-ganda dari saya..itu saya tahu..
dan semua orang pasti akan mengatakan sedemikian..
namun saya bahagia dengan diri saya sebab ALLAH ciptakan saya dengan sempurna..
tiada cacat cela..cukup dengan mata,hidung,tangan,kaki,muka,telinga dan sebagainya..
jadi,janganlah sekali-kali awak menidakkan kesempurnaan yang ALLAH bagi kepada saya.

saya tahu la saya tak pandai macam awak..
awak belajar kat overseas..saya ni setakat belajar dalam malaysia saja..
tapi awak janganlah nak banding-bandingkan perbezaan tu..
dah rezeki awak belajar kat overseas..
mungkin rezeki saya akan tiba nanti tapi tak tahu la kan..
ini semua ketentuan ALLAH..
saya bersyukur juga saya dapat sambung study walaupun di malaysia..

saya tahu la saya tak kaya macam awak..
apa-apa pun saya bersyukur kepada ALLAH dengan apa yang ALLAH dah kurniakan kepada keluarga saya..untuk saat ini,hanya ini rezeki yang DIA bagi kepada keluarga kami..
awak patut bersyukur kerana dilahirkan dalam keluarga yang berada,hidup mewah,segala apa yang awak mahukan akan dituruti..
tapi ingatlah,janganlah awak bongkak dengan segala apa yang awak miliki sekarang..
ini semua adalah hasil penat lelah ibubapa awak..
kalau awak betul-betul mau menunjukkan kekayaan yang awak miliki,bekerjalah dan milikilah harta sendiri..
harta tak akan dibawa masuk ke liang lahad nanti..hidup manusia seperti roda..
sekejap di atas dan sekejap di bawah..
jangan taksub dengan kekayaan..sebaiknya bersederhanalah..
ikut resmi padi,semakin berisi semakin menunduk..

ini juga ingatan kepada saya sendiri..
bersyukurlah atas kurniaan ALLAH..

dan di kesempatan ini juga saya nak ucapkan tahniah kepada adik saya..
walaupun dia tak berjaya memasuki mana-mana U,tapi rezeki masih ada..
dia dapat tawaran ke Politeknik Sultan Azlan Shah di Behrang,Perak..
dalam jurusan yang dia minati iaitu Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Automotif)..
semoga berjaya wahai adikku..



hmm rasanya cukup sampai di sini..
insyaALLAH jumpa lagi pada entry yang akan datang..
sekian,wassalam..

Friday, May 6, 2011

17th entry 2011 : Tahniah Kawan

assalamualaikum dan selamat petang..
syukur ke hadrat Illahi sebab dapat saya menghabiskan 4 paper untuk final ni.
masih ada 4 paper lagi..
hope semuanya akan berjalan lancar..

sekarang ni tidak kira la musim cuti sekolah atau tidak pasti ramai yang melangsungkan perkahwinan mereka.
tak terkecuali juga kawan-kawan saya..
saya mendoakan agar kawan-kawan saya ni berbahagia hingga ke akhir hayat.
dan semoga perhubungan yang mereka bina akan sentiasa dilindungi dan berada di bawah payung kesejahteraan..insyaALLAH..
so,tahniah la kepada kawan-kawan saya ni..

..Pn. Farah Munji dan husband..

..Pn. Nur Shafina dan husband..

..Pn. Fatimah Murni dan husband..
ni special sikit sebab Murni bersanding di Kemboja..
sebabnya husband dia orang kemboja.

oklah,got to go..ada masa saya update lagi..
wassalam..

p/s : kepada yaya dan farna yang akan bertunang,semoga semuanya berjalan lancar.. ^_^


Friday, April 29, 2011

16th entry 2011 : Dashboard Baru

assalamualaikum..
lama dah tak jenguk blog..busy exam kan..
3 paper dah setel..semuanya susah..haish..takut tunggu result nanti..
soalan memang tak dapat nak diramal..apa-apa pun saya dah buat yang terbaik..
ni pun ada di library..study dengan housemate..

hmm,kawan-kawan semua dapat tak dashboard baru??
saya dapat..
ni la rupa dashboard baru tu..huhu



oklah..till then..wassalam.. 

Thursday, April 14, 2011

15th entry 2011 : Final Exam

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
hope semua sihat ya..
saya alhamdulillah..sihat-sihat sahaja..
ok,final exam just around the corner..
hope sem ni saya dapat naikkan pointer..i'ALLAH..
schedule exam pun dah keluar..

WEEK 1

TARIKH DAN HARI
MASA
TEMPAT
SUBJEK
26.4.2011-SELASA
9:00-11:00
DKP 2 DAN DKP 3
PT10203 RESEARCH METHODOLOGY

14:00-16:00
DKP 2 DAN DKP 3
PT10303 SYSTEM AND THEORY PSYCHOLOGY
27.4.2011-RABU
9:00-11:00
DKP A1 DAN DKP A2
PT10603 PERSONALITY AND INDIVIDUAL DIFFERENCES



WEEK 2

5.5.2011-KHAMIS
14:00-16:00
DKP B1
UW00202 TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA
7.5.2011-SABTU
9:00-11:00
DEWAN CANSELOR
EJ12201 UMS SEJATI II BOMBA DAN PENYELAMAT



WEEK 3

11.5.2011-RABU
9:00-11:00
DEWAN CANSELOR
UK00502 PERSONAL FINANCIAL MANAGEMENT

14:00-16:00
DKP A2
PA10203 PSYCHOLOGY OF INFANT AND CHILD DEVELOPMENT
12.5.2011-KHAMIS
9:00-11:00
DEWAN CANSELOR
UE00602 INTRODUCTION TO PHILOSOPHY


next week adalah study week..then 3 minggu exam and finally balik semenanjung..
tak sabar mau balik nak jumpa family dan kawan-kawan..
ramai kawan saya akan berkahwin bulan ni..sedihnya saya tak dapat datang..
saya hanya dapat hadir ke majlis pertunangan kawan saya yang seorang tu..
hmm tak apa lah..kalau ada rezeki dapat la jumpa mereka..
ok lah..till next time..
doakan saya untuk final exam ni ya..
sekian,wassalam..
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com