Tuesday, October 30, 2012

23rd entry 2012 : Salam dari UMS dan makan ambuyat

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
fuhhh..bersawang betul blog ni..
lama tak upate dah..bukan tak mau update tapi masa membataskan segalanya..
ini pun tengah cuti mid semester..so boleh la update sambil-sambil siapkan assignment..
btw,masih nak ucapkan selamat hari raya aidiladha untuk semua kaum muslimin dan muslimat yang menyambutnya di seluruh dunia..
cerita berkenaan raya haji ni membuatkan saya teringat akan arwah nenek saya yang meninggal dunia di Mekah semasa menunaikan haji pada tahun 2007..
semoga arwah tenang di sana..insyaALLAH..
macam tahun-tahun yang sebelum ini juga,saya menyambut aidiladha di perantauan lagi..kalau tak ada aral,ini tahun terakhir beraya di sini..sebabnya tahun depan dah habis belajar..

sambutan aidiladha tahun ini saya sambut di Bongawan bersama-sama dengan keluarga angkat saya..
uncle dan aunty memang berasal dari sabah dan Bongawan tu adalah kampung uncle..
macam segan juga mau ikut tapi saya ikut juga la..hehehe..
kami ke Bongawan hari jumaat pagi lepas solat raya..
perjalanan makan masa lebih kurang 1 jam juga la dari kota kinabalu..
sampai-sampai ja memang terasa suasana kampung la sebab rumah uncle masih rumah kampung la..banyak papan dari batu..
kawasan pun memang kawasan kampung..angin segar..seronok.. :)

masa saya sampai,terus ikut aunty ke dapur..sebelum tu jumpa dulu la dengan ahli keluarga uncle..
saya rasa sangat segan dan malu ok..sebab first time datang sana..
tengok kat dapur, barang-barang basah dah tersedia..dengan ikan kecik sampai la ikan besar,sayur,buah mangga dan macam-macam lagi la..
saya ada la tolong sikit-sikit sebab ramai kan yang ada..lagipun tak tau la mereka nak masak apa..
part yang best tu kan bila adik uncle cakap nak buat ambuyat..
pernah dengar nama makanan tu dan pernah tengok serta rasa cuma masa tu rasa macam tak boleh nak makan banyak-banyak..memang sikit sangat makan..
so,bila dah ada peluang nak rasa ambuyat air tangan orang sabah,orang kampung lagi tu,memang tak boleh lepas la..
aunty cakap ambuyat tu diperbuat daripada sagu dan dimakan dengan pencicah serta sayur-sayur la..
dalam gambar kat bawah ni,yang gambar first dalam bulatan merah tu adalah ambuyat..
maaf tak jelas sangat..makan ambuyat ni kena telan terus tau bila dah masuk mulut..itu apa yang diberitahu kepada saya la..
ambuyat ni sama ja semuanya tapi apa yang membezakan ianya sedap atau tak adalah pencicah..kalau sedap pencicah tu,sedap la jadinya..
nanti siapa-siapa yang datang sabah boleh la cuba rasa makanan tradisi ni..


hmm oklah..saya berhenti setakat ni saja la..
mata pun dah mengantuk ni..
sampai jumpa lagi di next entry.
sekian,wassalam..

p/s : sedap tau ambuyat ni..banyak juga saya makan masa tu..hehe ^^
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com