Tuesday, November 29, 2011

47th entry 2011 : 4 hari di Kota Belud..Terima kasih Irma sekeluarga


assalamualaikum dan salam sejahtera..
hari ni hari yang cerah dan ceria..syukur alhamdulillah..
wah,lama rasanya tak menulis di blog ni.
biasa la kan,lately ni snagat busy dengan midterm dan penghantaran assignment..
so,tak dapat nak lakar apa-apa di blog..
hari ni baru ada kesempatan.

4 hari di Kota Belud..
sangat seronok dan best..
dapat rasa suasana kampung yang udara bersih,segar,dikelilingi sawah padi dan gunung kinabalu yang cantik.
sebenarnya saya ingin ke tamu di kota belud..
tapi kawan saya kata kena pergi awal pagi baru ada banyak barang.
jadi dia jemput saya tidur di rumahnya.
jadi,hari sabtu lepas,kawan saya datang jemput saya di hostel.
kesian dia..penat-penat balik dari kenduri kahwin terus datang jemput saya.
perkalanan dari KB ke KK mengambil masa lebih kurang satu jam setengah.

lepas dia jemput saya,kami bergerak ke 1B..
kawan saya ingin membeli sedikit barang..
then kami makan tengah hari di sana dan selepas makan kami bergerak ke KB.
alhamdulillah..kehadiran saya disambut baik oleh keluarga irma terutama emaknya.
so,tak payah cerita panjang la kan..
kita tengok gambar saja la..
biar gambar menceritakan segalanya..
by the way,thanx to irma sekeluarga sebab sudi terima kehadiran ema di rumah ini.. 

upsss...before terlupa..
asal usul nama Kota Belud tu menurut cerita kawan saya,belud tu maksudnya bukit..
jadi,disebabkan pekan Kota Belud tu dikelilingi oleh bukit,jadinya
orang dulu-dulu namakan la tempat tu Kota Belud..
tu la serba sedikit cerita tentang nama Kota Belud tu..


pemandangan sawah padi di hadapan rumah


taman bunga yang mempunyai bunga yang berwarna-warni


anak sungai di belakang rumah


sekitar tamu kota belud


penjual-penjual ikan gigih mencari rezeki untuk sesuap nasi


irma dan saya di pekan kota belud


irma dan adiknya miming yang sentiasa ceria


kawan saya yang baik hati,wan irma idayu restu


oklah,mau solat dan makan dulu ni..
sekejap lagi mau balik KK sudah
nanti ada masa cerita lagi..
dan akhir sekali,ada
warkah untuk irma satu keluarga:




sekian,wassalam..
jumpa lagi.. >_<


p/s:lama tak blogwalking..nanti ada kesempatan saya jalan ke blog anda.. :)

Saturday, November 12, 2011

46th entry 2011 : Kenangan dari Kundasang


semoga dikau terus kembang dan mekar
wahai bungaku..
>_<

Thursday, November 3, 2011

45th entry 2011 : Thank you so much my beloved IBU

assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
nothing much to say..
just sekarang ni tengah berperang nak siapkan assignment so tak pening nak fikir assignment lagi lepas ni..
hope boleh siap on time..
2 assignment dah siap..dan yang lain masih dalam progress..
>_<

actually nak say thank you so much to my beloved IBU..
sebab apa??sebab dengan tabah dan sabarnya beliau melayan kerenah anak dara yang seorang ni..
hehehehehe..kesian IBU..
biasa lah kan anak dara beliau ni memang macam-macam kerenah..
lagi-lagi bila dah duduk jauh ni kan.yala,family di n9..saya pula di sabah..
tapi saya redha sebab saya datang sini untuk menggenggam segulung ijazah..lagi 2 tahun complete la degree saya (macam lama ja lagi)..huhuhu..
harapan saya semoga saya dapat grad on time..ameen..

eh,lari tajuk pula..
berbalik kepada entry IBU saya ni..
hmm kan dekat-dekat nak raya haji ni kan..saya tak balik..beraya di sini saja macam tahun lepas.
jadi,saya teringin la makan masakan IBU saya ni..
so,saya pun buat panggilan kepada ibu saya.
saya minta beliau buatkan rendang daging dengan ikan bilis goreng cili api..
mujur la IBU saya setuju..alhamdulillah..terliur sekejap megenangkan masakan IBU..hehehehe..
IBU saya memang jarang menghampakan saya kalau saya ada minta apa-apa..
saya ni jarang juga mau minta apa-apa dari IBU..
kalau tak silap saya,dalam satu sem tu mesti ada sekali saya minta ibu poskan barang pada saya.biasanya makanan la saya minta..
even dulu saya dengan IBU tidak berapa rapat sebab dari kecil saya tinggal dengan arwah atuk dan nenek di kampung dari 5 tahun darjah 1.
darjah 2 hingga darjah 3 tinggal dengan family dan mula dari darjah 4 hingga form 3,saya kembali tinggal di kampung.
bila masuk form 4 hingga form 5 saya di hostel melaka dan masa diploma dan masa saya bekerja,saya di kuala lumpur..memang jarang la muka saya ni ada di rumah.
tapi bila dah besar ni dan makin meningkat usia,tak ada lagi lah perasaan saya tak rapat dengan IBU atau family..
kalau balik cuti sem,orang yang selalu ada di rumah adalah saya sebab yang lain sekolah dan bekerja..nah,time tu la banyak bergosip dengan ibu..
hieeeeeeeeeee..

ok2..proceed..hehehe..
setelah penat lelah memasak lauk untuk saya,IBU saya pun minta en.bf tolong poskan kepada saya.
bukan makanan ja saya minta tolong poskan,tapi ada juga barang-barang lain..
hehehehehe..
alang-alang kan..hantarlah sekali..
en.bf hantar guna pos laju..kalau pos laju ni sehari saja dah sampai..

tapi kan,oleh sebab en.bf poskan pada hari jumaat dan hari sabtu pejabat HEP tutup (agaknya la) so saya pun ambil keputusan untuk ke pejabat pada hari isnin..
sampai di pejabat,check buku then nampak la nama saya..
so orang di HEP tu pun bagi la barang saya..
tak la besar sangat pun kotaknya tapi dek kerana excited kot saya tak perasan yang simen kat luar tu agak licin..nah apalagi,terjatuh saya kat depan pintu pagar HEP tu..
malu toksah cakap la..
2 kali jatuh..dah jatuh,lepas tu nak bangun semula dan jatuh balik..
mujur la tak ramai orang lalu lalang kat depan tu..
and then dengan muka slumbernya saya jalan balik ke rumah..
even tapak tangan dengan kaki sakit,saya buat biasa ja..hahahaha..
saya rasa saya dah cukup berhati-hati dah..

sampai rumah tak terus buka..
saya buat kerja lain dulu..
malam baru saya ada mood mau buka..sampaikan IBU dah 3,4 kali telefon..
hehehehehe..
ni la  barang-barang yang IBU saya hantarkan..

kasut,cardigan,selendang,gambat pasport dan gelang tangan


ini adalah yang paling penting...rendang daging dan sambal ikan bilis cili api


so,thank you so much IBU..
nanti-nanti kirim lagi ya..ehehehehe..
oklah,got to go..
jumpa lagi..
sekian,wassalam.. >_<
 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com