Tuesday, March 8, 2011

9th entry 2011 : Aktiviti Rappeling di Balai Bomba

assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
semoga semua sihat-sihat ya..
hmm boring petang-petang ni..mau study tapi tak ada mood..
haishhh apa mau jadi la ni..
esok ada dua midterm..huhu..tak apa,lepas maghrib nanti saya start la study..
semoga semuanya dipermudahkan.insyaALLAH..

entry kali ni saya mau cerita pasal aktiviti rapelling..
aktiviti ni saya ikuti sebab saya terlibat dalam kokum di UMS ni..
iaitu kokum bomba dan penyelamat..kokum ni saya ambil selama 3 sem seperti yang ditetapkan universiti.
sebelum aktiviti rapelling ni,kami dah terlibat dalam aktiviti pemadaman api dan juga ikatan..kawad kaki tu biasa la..setiap hari sabtu masa kokum,kami akan kawad dulu..hmm sebagai aktiviti pemanas badan..ehehehe..hitam bha kulit saya..
tak apa lah,bila lagi mau rasa pengalaman macam ni kan??hehehe..

oklah,hari sabtu lepas kami berkumpul di Dewan Canselor seawal jam 8.
kami akan di bawa ke ibu pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Sabah di Lintas..
sampai sahaja di sana kami berehat seketika dan apabila jurulatih tiba,kami diarahkan untuk kawad kaki..
dan selepas itu,kami diajar bagaimana untuk menuruni bangunan dengan menggunakan tali dan cara-cara yang betul semasa turun.
kami laukan aktiviti itu di menara peninjau balai bomba tu sendiri..
perasaan takut dan ngeri mula terbayang jika terjatuh dari menara itu sebab bagi saya ianya tinggi..huhu..



saya rasa ingin mencuba aktiviti itu walaupun adanya perasaan takut..
tapi saya gagahkan diri juga sebab bukan senang mau timba pengalaman dalam bidang ini..
bidang yang membahayakan dan kadang-kadang boleh meragut nyawa demi menyelamatkan orang lain.
so dengan rela hatinya saya pun try..macam seronok saja tengok jurulatih dan kawan-kawan buat aktiviti ni..
dan akhirnya saya berjaya..even peralatan yang digunakan agk berat sehinggakan masa mau panjat tangga untuk naik ke menara rasa macam mau jatuh sebab bawa beban..huhu..
actually rapelling ni yang kita turun bangunan dengan cara kaki tu kena touch bangunan then kita injakkan badan kita..macam gambar di bawah ni,saya dah terpusing sebenarnya..hehehe..
tak pernah buat..thats why jadi macam tu..tengok jurulatih buat senang saja..kaki mereka dah macam spring dah..huhu..




apa-apa pun ini adalah pengalaman yang hebat buat saya dan kawan-kawan..
sampai di sini saja dulu..
jumpa next entry..wassalam..


p/s : comment dari en harifuddin (our jurulatih)3 hours ago di page bomba dan penyelamat:
Syafiq (our group leader) myb we'd to cncel to go to pool..but we have another plan..hope u ll be agree.really happy for next week (on 19hb Mac 2011) and to all AJK Bomba dan Penyelamat II, wait 4 my attntion this week.. mke sure.. attnd t class..
p/s : pasukan bomba dan penyelamat UMS akan ke pulau mamutik jika diizinkan.jurulatih bagitau di sana nanti kami akan didedahkan dengan aktiviti menyelamat mangsa lemas..tolong doakan semoga perancangan ini menjadi.. :)

8 comments:

HonEyBuNNy said...

takotnya..kalau ila xberani la....jenis penakot neh....

Amin...moga apa yg di rancang menjadi...;-)

nabilah_2908 said...

seronoknya...aktif juga Leeya ni..best..best.. :)

good luck tuk exam nanti yupp..and moga apa yg dirancangkan menjadi..sure lagi seronok...nnti boleh la share kt sini.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BLOG REVIEW : GORENGBAIK

Leeya Hezlin said...

honeybunny:
hehehe..leeya pun takut..tapi sebab nak cuba,leeya beranikan diri.. :)
insyaALLAH jadi..tq ila..

Leeya Hezlin said...

nabilah:
seronok..seronok..
baru nak aktif balik sekarang ni..
lama dah tinggalkan..hehe..
thanx nabilah..insyaALLAH..ameen..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

layan... layan

Leeya Hezlin said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o:
tq sebab datang ke page ni.. :)

Syariniey Amran said...

salam leeya
sya pernah cuba benda nih
fuhh
macam nak gugur jantung
haha
tapi kena buat gak sebab wajib :D

Leeya Hezlin said...

waalaikumsalam sya..
ooh ye??best kan??
takut memang takut..tapi sebab nak cuba,gagah juga la.. :)

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com