Friday, January 6, 2012

1st entry 2012 : Kenangan mengusik

assalamualaikum dan salam sejahtera..
hai readers..apa kahabar?
hope semunya sihat-sihat belaka..
alhamdulillah saya dah habis tiga paper..so,ada lagi tiga paper yang bakal menjelma..
disebabkan paper hari selasa,rasanya mau update blog sekejap malam ni..
btw,happy new year guys..
even dah lambat,nak juga wish to all of you..hehehe..
semoga tahun ini akan bertambah baik dari tahun-tahun yang lepas,insyaALLAH..

tengok tajuk macam apa ja..hehe..tak tau nak tulis tajuk apa..
actually kenangan ni masa zaman-zaman sekolah dulu..
masa tu saya belajar di Sekolah Teknik Bukit Piatu,Melaka..batch tahun 2003/2004..
tapi kejadian yang jadi ni tak ingant pula masa Form 4 @ Form 5..

macam ni ceritanya..hari tu adalah hari Melaka Bandaraya Bersejarah..
jadi cuti umum la untuk seluruh Melaka..
jadi,saya dengan 3 orang budak dorm,jalan-jalan la sekitar sekolah..
tak silap dari hostel perempuan belakang ataupun dipanggil aspuri 2 sampai la ke bahagian asrama perempuan di bahagian depan atau aspuri 1..
aspuri 1 tu memang dekat sangat dah dengan pintu pagar utama sekolah..

kami berempat yang dah penat ni,ternampak la satu kedai abc dekat seberang jalan..
jadi kami pun tanya la dekat pakcik guard tu boleh tak kami pergi beli abc..
pakcik guard kata boleh..
jadi kami apa lagi terus la melintas jalan..yala,penat berjalan rasa haus sangat2 la..
memang happy gila la time tu..
tapi entah macam mana kan,ketua warden kita orang round-round sekolah..
jadi apa lagi,terus kita orang dipanggil balik masuk ke sekolah..
time tu ketua warden kami nama cikgu Idopi..saya sangat takut pada dia ok..sebab dia sangat garang bagi saya..huhuhu..

nah,apa lagi,.lepas ja kami masuk kawasan sekolah,kena la dengan warden kita orang tu..
dia cakap kami dah lakukan 1 kesalahan iaitu fly dari asrama..
tindakan yang akan diambil kalau fly dari asrama mestilah buang asrama kan..
dush,.rasa macam kepala terhantuk ke jalan..
sangat takut time tu..even kami pertahankan diri dengan cakap kat warden kami tu yang pakcik guard bagi kami kebenaran tapi dia cakap kami still bersalah sebab tak dapatkan kebenaran warden..
huhuhuhu..time tu dah tak tau nak buat apa dah..memang terfikir kena buang asrama ja..
kalau kena buang asrama,macam mana nak ke sekolah..
dah la rumah jauh dari sekolah..arghhh..time tu memang rasa tension sangat-sangat..

so,hari isnin tu nama kami berempat dipanggil depan perhimpunan..
pergh..dup..dap..dup..dap jantung saya time ni..
ketua warden kami minta kami jumpa dia lepas perhimpunan..
so,kami pun jumpa la dia..
kami diminta tulis surat pengakuan pasal kejadian fly tu la..
memang rasa sangat sedih la time tu..rasa nak menangis masa tulis pengakuan tu..

lepas dah tulis surat pengakuan tu,kami tak tau la perkara ni dibincangkan dengan warden-warden yang lain atau tak..
yala kan,kesalahan kami tu agak berat so mestilah ada mesyuarat sama ada diputuskan kami ni bersalah atau tak..
saya tak ingat berapa lama masa yang diambil untuk kami tunggu keputusan tu..
memang tak senang duduk la..macam cacing kepanasan..
tapi alhamdulillah..akhirnya kami terlepas dari hukuman..
tak tau la atas sebab apa..tapi kami diberikan amaran yang pertama la atas kesalahan yang kami dah lakukan tu..
alhamdulillah,bersyukur sangat-sangat time tu..huhu..
lepas daripada kejadian tu,memang tak ada lah nak berjalan ke apa lagi..
sebab takut ter-fly lagi..hieeeee..
hmm,ni ja la satu-satunya kesalahan yang agak besar dan serius yang pernah saya lakukan..


hmm rasanya ni saja mau kongsi dengan rakan-rakan bloggers..
so,jumpa lagi..
sekian,wassalam..


p/s: Juliet_iRa,ingat tak cikgu Idopi??rindunya dengan teknik..huhu..
kawan-kawan yang pernah tinggal kat asrama ada cerita tak??
meh la kongsi sama-sama..hehe..

33 comments:

Woofer Storm said...

nasib baik warden tak sebat bontot.ahhaa opsss

#satu sklh ngan juliet_iRa ke??

Leeya Hezlin said...

hahaha..tau xapa..
mujur la tak kena rotan..
memang takut sangat dah time tu..
tak boleh nak lupa la..
hieeeeee..

yup..saya satu sekolah dengan Juliet_iRa..kami dulu 1 kos..dia junior saya.. :):):)

Juliet_iRa~" said...

heeee...igttttttt..:)

cikgu idopi y garangggg...

f4 kot k.leeya..sbb ms ira msk mcm xda je kes cmni..kekekkee ;p..sbb xdgr pon nm k.leeya kena panggil kat phimpunan..haha..ke x igt dah..;p

wahhh rindu teknikkkkkkk...ntah bile nak g ntah..heeee :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Woofer Storm said...

kenapalah warden tak rotan..grrrrr
hehee

#yeke?bestnya dia ada kwn sekolah^^

Leeya Hezlin said...

entah la en. achie..
rezeki kami tak kena rotan..hehe..
kenapa??awak pernah kena ka??

best juga..
tapi mula2 dulu xperasan pun yang juliet_ira tu junior saya..
hehehe.. :):)

nabilah_2908 said...

erm...macam tak wajar la pulak..huhu..

mcm besar sngt je salah Leeya & kawan2..siap bawa masuk meeting bagai...

padahal nak beli ABC je..tak jauh pun kan dari sekolah..

takkan la takde timbang rasa...hmmm... :)

Juliet_iRa~" said...

hee..eh komen ira xda ke k.leeya?ira dah komen aritu kat sini...cuba tgk spam..huuuu..

ira igt cgu idopi tu..garangg..muka je da nmpk garang...tp sbnrnya dia baik..cuma suka psiko je..ahhaha ;p..

akk tahu..Cg ridzuan Teoh y GPK HEM dl tu buka kedai makan kat Melaka Sentral..hee..sll nmpk dia..dia kalo jmpa student dia..ira pnh tegur dia ckp student tek BP..sakan dia nak borak..haha ;p

psss : hee..ira suka guna broadband sbb sng nk bw ke hulu ke hilir..ala kak..selagi blh free, guna y free je..heee ;p

teha said...

rindu nyee nk g skola.. hehe

Leeya Hezlin said...

nabilah:
hmm tu la..puas kami pertahankan diri tapi dia still cakap kami salah sebab tak minta kebenaran warden..
huhuhu..

masuk meeting tu tak tau la kan..
if tak pun dia la yang buat keputusan sebab dia KW..
dia tu bagi leeya sangat garang..
antara cikgu yang leeya takut masa sekolah dulu..huhu

Leeya Hezlin said...

Juliet_iRa~:
aah memang dia garang..akak memang takut pada dia..hehehe..
garang memang garang tapi tak nafikan la dia baik..huhu...

ingat sangat padda cikgu ridzuan tu..
sebab dia pernah ajar akak kimia..
hehehehe..
ooh ya..lama dah tak ke melaka..
nanti ada masa boleh la ke sana.. :)

Leeya Hezlin said...

teha:
kan..kan..
sangat merindui zaman sekolah..
huhuhuhu..

Juliet_iRa~" said...

hehe..yeke...ptt akk kenal dia..dah lama dah cikgu ridzuan tu pencen..lepas pencen dia buka kedai..hee..fb dia pon ada..:)

cikgu sabtu?y putih2 tu ek?dia ajar subjek sains kan?ira xbp igt la nama..kalo muka tu kenal la..eh yeke?xpasti la kak..huuu..da lm xbhubung dgn cikgu2 kat sana..heee

Leeya Hezlin said...

aah..sebab tu la kenal..
kalau dia tak ajar pun,confirm2 la kenal..hehehe..
GPK HEM,satu sekolah kenal..
cikgu scotland cikgu disiplin kan??

entah ira..akak pun tak berapa nak ingat sangat dengan cikgu sabtu..
tapi macam terkejut juga la..

hmm,sama la akak..dah lama dah tak berhubung dengan cikgu-cikgu teknik dulu..hehe.. :)

Juliet_iRa~" said...

aah scotland mmg igt smpai bila2..dgn spek dia..heeee ;p..

habis da 1 lg paper kan?ooh lg 2tahun la ek?dl akk msk poly ke b4 msk U ni??

psss : Ira mmg ada impian juga nak buka kedai bakeri..heee..;p.thankss kakak!;p

Juliet_iRa~" said...

seronok la akk dok sana lama..tp msti jrg blk semenanjung kan?hee

kwn 1 batch ira rmai gak dpt sabah sarawak..nsb baik ira xdpt sn..wuuu

Leeya Hezlin said...

hahaha..akak pun xboleh lupa dia..
dengan speck & rotan..
huhuhu...dia ada juga mengajar akak dulu.. :):)

akak masuk kolej dulu.habis diploma kerja 2 tahun then baru sambung belajar semula..
2 yang lambat tu..hehehe...

ooh ye??xapa2..nanti akak datang kedai ira..insyaALLAH..

hmm best juga duduk sini..tapi macam ira cakap la..jarang balik semenanjung..hehe..
ooh ya??hmm rezeki masing2 kan.. :)

Woofer Storm said...

maseh awak coz sudi bagi pendapat yang bernas..lega hati bila baca..
maseh tau..

#selamat malam^^

Leeya Hezlin said...

sama-sama..tu saja yang saya dapat bantu..
hope,ok la..

selamat malam.. :)

Juliet_iRa~" said...

ooohooh akk kerja dl ptt akk lmbt lagi nak hbis..xpe2..heee..good luck kak!

kedai tu impian je ..ntah bila nak buka ntah..hahaahha ;p

psss : thankss kak utk wish tu..hee..alhmamdulillah rezeki ira :)

Juliet_iRa~" said...

ooohooh akk kerja dl ptt akk lmbt lagi nak hbis..xpe2..heee..good luck kak!

kedai tu impian je ..ntah bila nak buka ntah..hahaahha ;p

psss : thankss kak utk wish tu..hee..alhmamdulillah rezeki ira :)

Leeya Hezlin said...

thanx ira..
tak apa,even lambat lagi tapi dah ada impian..
insyaALLAH ja..kalau ada buka kedai nanti,bagitau akak..
akak datang punya kedai ira..

sama2 ira..xda hal la.. :):)

Woofer Storm said...

lama benar entry mengusik ini melekat.hehee entry baru bila nak kuar?hehee

slmt malam..semoga bahgia cuti bersama keluarga^^

Juliet_iRa~" said...

heee..;p..

akk jgn terasa tau!hee..kelakar la tgk kartun tu..nama penuh akk panjang ek?heee ;p

abis dh ke exam?

fathiahRAIHANA said...

hee baca ni rindu pulak ngn smka dlu, hihi. ana selalu jugak fly. tp tak pernah kantoi lg --" bertuah aje tu. haha.


sorry lama tak jenguk akak :'D

budak penjara said...

ak klu nk citer bab asrama mmg panjg sbb aku skolah asrama penuh selama 5 tahun..so 1 batch mmg kamcing giler..

Leeya Hezlin said...

woofer storm:
hehehe..busy dengan final kan hari tu..
lagipun papaer last2 ni agak mencabar.. :(

btw,alhamdulillah..dah selamat sampai pun semenanjung..
thanx yaa..

Leeya Hezlin said...

Juliet_iRa~:
aah..nama akak panjang dik..
:)

alhamdulillah..habis sudah kelmarin.

Leeya Hezlin said...

fathiahRAIHANA:
wah..best la kalau tak pernah kantoi..
akak ni,baru sekali dah kena..
hahahaha..

Leeya Hezlin said...

budak penjara:
hmm kalau semua kamcing memang syok la.. :):)

Woofer Storm said...

tau la dah abis exam..eksen lebih..

meh update meh,tak mo malas2..hehee

Juliet_iRa~" said...

kakak!eehee

thanksss..

still rs mcm bkn cikgu..ngeee

Leeya Hezlin said...

woofer storm:
hahaha..mestilah mau eksyen kalau dengan en achie..hehehe..

relax2..ada sudah entry baru..
saja bagi entry lama tu duk situ lama-lama..hieeee

Leeya Hezlin said...

Juliet_iRa~:
sama-sama dear.. :)
percayalah ya.. hehe

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com