Saturday, August 20, 2011

36th entry 2011 : Kelebihan bismillah

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
hari ni hari sabtu..so,apa plan weekend ni??
shopping raya??buat kuih raya??menjahit baju??
saya tak buat apa-apa pun.cuma esok ja ada plan berbuka puasa dengan kawan-kawan..

oklah,hari ni saya nak share sedikit berkenaan dengan kalimah Bismillah..



simple word right??tapi kadang-kala kita ni alpa dan lupa pada kalimah ni..
saya pun selalu juga terlupa membacanya kalau mau buat sesuatu..
banyak kelebihan atau fadhilat kalau kita baca Bismillah..
disebutkan di dalam hadith yang bermaksud:

"Bahawa sesuatu perbuata yang baik tanpa dimulai dengan Bismillah maka ia kan terputus dari rahmat ALLAH"

dalam satu hadith juga dinyatakan bahawa nabi Muhammad s.a.w bersabda :

"Tiada seorang hamba yang mengucapkan Bismillah kecuali ALLAH S.W.T memerintahkan malaikat yang bertugas mencatat amal manusia untuk mencatat dalam buku amalannya 400 kebaikan"


 selain itu Bismillah mempunyai khasiat dan fadhilat yang lain.antaranya ialah :

1) barang siapa membaca Bismillah dan diikuti dengan lafaz maka dia akan dihindarkan daripada 70 musibah,kesusahan,penyakit akal dan bebal.

2) sesiapa yang mengamalkan membaca Bismillah sebanyak 21 kali ketika hendak tidur,nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan,kecuriaan,maut yang mengejut dan sebarang bencana

3) apabila dibaca sebanyak 19 kali apabila bertemu dengan orang yang berpangkat besar,yang sombong dan garang,insyaALLAH akan menjadi lembut

4) setiap kali bila memasuki rumah baca kalimah Bismillah itu sekali,insyaALLAH diberkati dan mendapat kebahagiaan dalam rumah tangga tersebut

5) apabila dibaca sebanyak 100 kali dan dihembuskan kepada penyakit selama 3 hari berturut-turut,insyaALLAH sembuh penyakitnya

6) barang siapa membaca Bismillah ketika hendak bersetubuh (berjimak) maka anaknya kelak akan menjadi orang yang cerdas dan terbuka hatinya sehingga menjadi anak-anak yang soleh 


inilah antara kelebihan Bismillah..actually banyak lagi kelebihannya..kalau rajin boleh la cari di internet..itu pun kalau mau tau dengan lebih lanjut lagi..
ok la,rasanya ni saja la yang saya nak kongsi..
insyaALLAH jumpa lagi di next entry ya..sekian,wassalam..

14 comments:

ILA HonEyBuNNy said...

terima kasi leeya ingatkan...apa pun perkerjaan kita mulakan...kena la dimulakan dgn bismillah kan...

banyak fadhilatnya....;-)

ila tak buat pepun...cm letih ja neh...xlarat...

Leeya Hezlin said...

sama-sama ila..leeya pun mengingatkan diri sendiri juga..

hmm sama la kita..ni leeya tak buat apa-apa pun..
macam tak tau mau buat apa..hehe

teha said...

hurmmm.. so , lps nie nk buat ape2 jgn lupe bace bismillah :) hehe

Leeya Hezlin said...

betul tu teha.. :)
insyaALLAH kita semua dapat amalkan..

AinsHa=( said...

bismillahirahmannirahim,nice sharing akak^^

ILA HonEyBuNNy said...

leeya sayang....

kad raya dah sampai...cantiknya tulisan leeya....;-) mmg leeya kretip la...thanks...;-)

Leeya Hezlin said...

ainsha :

thanx dear..sharing is caring.. :)

Leeya Hezlin said...

ila sayang :

eh,dah sampai?cepat juga kan..alhamdulillah..
sebab leeya pos hari jumaat..
eh,xla..tulisan leeya xcantik la ila..
sama-sama ila.. :)

Run Away♥ said...

nice sharing.../..salam kenal...dan selamat hari raya...;d

Leeya Hezlin said...

salam perkenalan dan selamat hari raya juga.. :)

nabilah_2908 said...

tanda Allah sygkan hamba2nya...

banyk betul fadhilat yg ada dalam Bismillah... :)

Leeya Hezlin said...

yup..betul tu nabilah..
banyak tanda ALLAH sayangkan hamba DIA..
cuma kita ja yang tak sedar.. :)

AinsHa=( said...

welcome akak... caring is loving.. ngee

Leeya Hezlin said...

hieeeee..love..love and love.. :)

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com