Wednesday, August 10, 2011

34th entry 2011 : Senyum seindah suria

assalamualaikum dan salam sejahtera readers..
tengah buat apa la agaknya tu??

hmm topik hari ni adalah senyum..
kenapa topik ini..
sebab teringat komen kawan saya di fb..

-saya tak pernah marah??anda percaya?maybe masa sekolah rendah iya la kot sebab tak ada perasaan sangat..tapi la ni,marah mengalahkan .......... hehehe..-

ok,kita sambung entry senyum..
senyum itu adalah sedekah yang paling mudah..
dapat pahala lagi tau..
jadi,senyum-senyum la selalu..
kalau pun kita senyum pada orang lain and then dia buat muka innocent,senyum ja..
lama-lama nanti insyaALLAH dia akan senyum pada kita juga..

senyum itu tandanya mesra..
senyum itu juga tandanya sayang..
senyumlah walaupun pada ketika itu kita dilanda kesusahan atau musibah..
senyum itulah tanda keimanan kita kepada ALLAH s.w.t.

jika kita senyum,hati yang gundah,hati yang susah akan menjadi tenang..
tapi kita haruslah senyum dengan ikhlas..
senyuman yang ikhals dari hati akan jatuh ke hati..hati siapa??upssss..hehehe..
kita contohilah Rasulullah dalam senyuman..
senyumannya besinar dengan cahaya..senyumlah kita hanya kerana ALLAH..
besar pahalanya.. :)
senyum tidak akan membuatkan kita rasa terhutang budi kepada sesiapa..
dan senyum itulah yang mengikat persahabatan antara kita sesama manusia..


so thats all for today..
we'll see next entry,insyaALLAH..
sekian,wassalam..


p/s : ayat-ayat dalam entry ni ada yang saya refer pada lagu
Raihan yang tajuknya Senyum..
saya cuma tambah ayat sedikit..mengikut keperluan.. (",)
and doodle ni saya baru ja try-try..kaki dengan tangan pun bulat-bulat ja..
jubah pun lurus..dah macam kotak ja kalau tengok..
maaf la kalau doodle ni ada yang macam pelukis-pelukis doodle yang lain punya..
tapi hanya ni la yang saya dapat buat..hope tak ada la sama dengan sesiapa..


26 comments:

ILA HonEyBuNNy said...

ila datang dengan senyuman...hehe

senyuman itu penuh dengan seribu makna kan...

kalau kita ada masalah pun..kita kena la senyum....baru la xtertekan sangat..hehe

comel doodle leeya...sopan dan ayu..hehe

leeya..soya pun bagus tok kshtn dan kulit gak..ila pun minum soya sokmo..;-)

Leeya Hezlin said...

leeya pun membalas komen ila sambil tersenyu..hehe..

bagi leeya la,senyuman tu pengubat duka..
but others,tak tau la kan.. :)

hehe..tq ila..ooh ok..sebab leeya memang selalu beli soya..best..best..

nabilah_2908 said...

(^_^) tuk Leeya...

sy pun baru je belajar2 buat doodle..semua sbbkan entri Leeya yg lepas...ikut tutor dari blog Istana CInta tu...

seronok la pulak..heheh... :)

Leeya Hezlin said...

yaka??nah,xlama lagi nabilah akan terer lukis doodle..

tutor dari blog tu memang senang nak faham kan?memang seronok..lagi-lagi yang minat..
nanti dah siap,post di blog ya..
mesti super duper comel..

semoga nabilah menjadi pelukis doodle yang hebat..
nah,untuk nabilah juga.. :)

Umie Artoqiemie said...

bagusnye jarang marah ;D

Leeya Hezlin said...

hehehe..tapi kalau sekali marah,boleh meletus macam larva gunung berapi.. :p

sifu im said...

senyum tak perlu kata ape2

Leeya Hezlin said...

iya la..senyum tanpa kata apa2.. :)

p/s : ayat tu macam lirik lagu senyum by...hmm,xtau pula..

fathiahRAIHANA said...

hee geram tengok akak nye doodle
comel laaaaaa ^^
dulu kan time ana baru msuk f1 kakak2 senior cakap ana ni asyik snyum aje , naik risau dorang kot2 ade pape lekat kat muka , hehehe ..
tp kadang2 bila kita syum kat org lain tu, hati yg resah pun boleh cool ckit ^^

Leeya Hezlin said...

tq ana..xberapa nak comel lagi tu..

ooh ya??hehehe..mesti comel kan time tu..ye la,muka kanak-kanak lagi..
sekarang ni pun ana comel juga.. :)

hmm betul-betul..bila senyum memang rasa boleh cool even cool sikit ja..

ILA HonEyBuNNy said...

leeya...

thanks nasihat....xpela...xdak rezeki ila agaknya...ada la barang ila sayang rosak...tu yg geram tu...;-)

biarla...xnak pk2 dah...senyummm...;-)

Leeya Hezlin said...

ila..

sama-sama ila..kita kan kawan..eh,bila kita jadi kawan ni??hehe..

ya la..tak ada rezeki ila..ALLAH ada sediakan sesuatu yang lagi baik dari sebelum ni..
setiap yang jadi ada hikmahnya..
hope ila tabah dan sabar ya..

jangan fikir sangat k..senyum.. :)

abghani said...

salam ramadan 2u....aku tgh senyum..heheh

Leeya Hezlin said...

salam ramadhan juga..

senyum dan terus senyum ya.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

eh leeya neh..

kita memang kawan kan...kawan dalam ayam maya..mana la tahu..nanti terjumpa ada jodoh..ehheheh

sekarang dah xfikir dah..terus lupa..ehheh

Leeya Hezlin said...

hehehe..iya la..kita kawan di alam maya..
saja mau bergurau..hehehe..

hah,betul2..tapi teringat peristiwa yang nampak ila dalam bas tu..
rugi tak tegur..hahahaha..

gud2..macam tu baru la happy sokmo.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

hehe...

tu la...shy2 cat nak tegur ila kan..kalau di tegur...pasti ila membalasnya...hehe..

sebab ila memang susah nak kenal n ingat org...kdg2 org tegur ila..ila xingat pun nama...kejam kan ila..hehe..

leeya...shopping raya dah ka? ramai ila tgk org dk shopping raya dah neh..ehhe

Leeya Hezlin said...

hehehe..
bukan shy2 cat..tapi takut salah orang..
lagipun leeya ni susah sikit..
malu nak tegur orang buat pertama kali..

hahaha..biasa la ila.kadang2 kita tak dapat nak ingat semuanya..

leeya belum shopping lagi..biar ayah dengan ibu la yang shoppingkan leeya..hehe..ila dah shopping ka??

sifu im said...

ko nmpak tak aku tngh senyum ni??

senyum tak perlu kata ape2..haha

Leeya Hezlin said...

alamak sifu..
tak nampak la pulak awak tengah senyum..hehe

iya,senyum tak perlu kata apa-apa. :)

ILA HonEyBuNNy said...

wahhh..

kalau shopping dengan mak ayah mmg best..banyak sikit dapat kan..hehe

ila dah shopping dah...cuma tudung ja xcari lagi..nanti nak dekat2 raya la..malas la..hehe..

panas skrg neh..

Nur Farah Hani said...

senyum membuatkan hari anda berseri seri.. kan kan.. ;p

Leeya Hezlin said...

ila..

memang best..tapi leeya jenis malas mau ikut shopping sebab leeya cepat penat..hehe..
dari kecik sampai la ni,xkisah ayah dengan ibu nak belikan apa..
yang penting leeya boleh pakai.

biasanya kalau kasut or sandle,ikut choice ayah..kalau baju pula ikut choice ibu..hehe..

leeya pun tudung tak beli lagi.. :)

Leeya Hezlin said...

farah..

betul tu..kalau senyum,hari2 kita akan berseri seperti bunga matahari yang menyinari..
ahakssss...

selamat berpuasa farah.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

waduhhh...

ne betul2 anak mak ayah neh..hehe

leeya...buat laksa eh rini?? sedapppnya...

ila mmg hantu laksa...dah msg abah suruh beli laksa...xtau la dia beli ke x..huawwaww..ngidamnya..

tunjuk la nak tgk..hehe

Leeya Hezlin said...

hahaha..
bukan anak ayah dengan ibu sangat..
tapi tu la..
ok ja dengan choice mereka..hehe..

nanti leeya amik gambar ya..
makan 2nd round nanti..hehehe..

hope abah ila bawa balik laksa untuk ila.. :)

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com